20090602 18:18

Beşiktaş'ın sonradan tescil edilen iki şampiyonluğu

İddia edildiği gibi bu şampiyonluklar Beşiktaş, Fener'le Cimbom'un gerisinde kaldı. Yazık o da büyük takım yıldız alsın. Canım canımm nasıl da bakar masum masum, nasıl da büyüktür verelim hadi şeklinde VERİLMEMİŞTİR.

Bu şampiyonluklar Futbol Lig statüsü tarihi ile ilgilidir. Çok uzatmadan anlatacağım. Türkiye'de mahalli ligler vardı. Ve ortaya bir Türkiye şampiyonu çıkarabilecek bir mekanizma yoktu. İstanbul şampiyonu olabilirdiniz, İzmir veya Ankara olabilirdiniz, bu üç ilin arasında yapılan organizasyonda şampiyon da olabilirdiniz ama Türkiye şampiyonu sayılamazdınız mantık olarak da statü olarak da.

1956-1957 sezonunda bir Türkiye şampiyonu çıkarmak ve ülkeyi Avrupa'da temsil edecek takımı belirlemek adına bir statü değişikliğine gidilir ilk kez. Dönem federasyonu artık Türkiye geneli bir şampiyon çıkarmak için ülkedeki tüm profesyonel futbol kulüplerinin yer aldığı bir lig düzenler adı da "Federasyon Kupası"dır. Burada yanılgı bu formatın ilk turlarının bir bölümünün kupa usülü eleme yöntemini içermesidir. Aynı formatta 1957-1958 sezonu da oynanır ve bu yıllarda Beşiktaş Türkiye şampiyonu olarak ülkeyi temsil eder. Ülkeyi temsil hakkı aldığı 1958-1959 sezonuda Avrupa Şampiyon Kulüpler kupasında, en iyi 16'da o yılın şampiyonu Real Madrid'le karşılaşır. İspanya'da 2-0 yenilir. İstanbul'da Kaya Kösteben ve Juan Santisteban ın karşılıklı golleriyle 1-1 berabere kalır. bkz. Uefa Resmi Link Federasyon 1958 sezonunda ise lig statüsünde tekrar bir düzenleme yaparak bu kez statüyü iki farklı grup ve sonra grup şampiyonlarının final maçı yapması formatına getirir. Günümüze gelene kadar statü defalarca değişmiştir. Puan sistemi, grup yapısı, vs. Ancak 1959 tarihi günümüzde Turkcell Süper Lig'in ilk başlangıcı olarak görülmektedir. Bu doğru da olabilir. Eğer Ülke Ligi başlangıcıysa kısmen doğru da olabilir tarih.

Konu Türkiye şampiyonluğu sayıları ise ama gerçekten bir mantık ve hukuk/hukuksuzluk vardır. 56/57 ve 57/58 yıllarında Beşiktaş Türkiye Şampiyonu OLMUŞTUR. Öncesinde de her takımın var şampiyonlukları ama Türkiye şampiyonu sıfatı yoktu. 1956'dan itibaren bu sıfat vardı ve organize Avrupa kupalarına gönderdik biz takımlarımızı.

Şimdi çok önemli soruyorum size, Beşiktaş'ın şampiyonluk sayısı, Türkiye Şampiyonu sıfatı aldığı yıl sayısı mıdır? Yoksa 10'dan fazla kez değişen formatlardan daha bir köklü olanını seçip o tarihten itibaren olanların sayısı mıdır? Bu konudaki benim satırlardır yaptığım savunma ülkede hukuken yapılmıştır. Spor mahkemesi olan Tahkim Kurulu konu hakkında Beşiktaş'ı haklı bulup o iki yılki şampiyonluğunu Türkiye Şampiyonluğu olarak tescil etmiştir, ama Türkiye Ligi'nin başlangıcı kabul edilen 1959 yılını değiştirmemiştir. Ve TFF davanın sonuçlanmasının ardından şöyle bir resmi açıklama yayınlamıştır.

"Türkiye 1. Ligi'nin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında Beşiktaş Kulübünün 1956/1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF yıldız kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır."

Konu budur, sevgiler.

(Beşiktaş gazındayken bir de açıklama yapayım)
Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur: Türkiye'de sporun bir spor kulübünün kurulmasıyla resmileştiği 1903 yılıyla özellikle askerlerin daha iyi savaşmak için yaptığı Jimnastik sporu da resmi ve organize bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Atatürk'ün çok büyük önem verdiği ve Türk ordusu için spor faaliyetlerini kurumsal düzeyde ilk kez düzenleyen, ilk spor kulübü Beşiktaş JK'dir.

Etiketler: , , , , , , , , , ,

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home